Adeno-infectie?

Er worden hier heel wat vragen gesteld en vooral veel “stel” problemen. Want eerst en vooral is er geen diagnose gesteld! Braken en enkele dagen wat slechte mest is zeker en vast niet per definitie adeno virus. Dus daar zit bij deze melker al het eerste probleem. Zeker omdat na enkele dagen antibiotica, de symptomen verdwenen waren doet me twijfelen aan adeno. Adeno is een virus infectie en gaat niet reageren op een antibiotica, zeker niet zo snel.

Daarbij komt nog dat het geen tijdstip is waarop adeno frequent gezien wordt. Dus ik vrees dat men hier beter een goed onderzoek laat uitvoeren want er zijn veel oorzaken van braken en slechte mest. Ik denk aan paratyfus, coli (primair of secundair, herpes, circo, streptococcen enz..)
Nu uitgaand van een adeno virus infectie! Adeno type 1 bij duiven is een infectie die het darmepitheel aantast. Door de beschadiging van het epitheel krijgen e coli stammen gemakkelijker vat op de darm en kunnen zelfs voor sterfte zorgen.
Nu iets over de opbouw van de weerstand. Meestal is het zo dat indien een adeno infectie uitbreekt op de hokken dit alle duiven besmet. Het is wel zo dat niet alle duiven even erg ziek worden van de aandoening. Sommige maken een subklinische infectie door. Hebben geen symptomen maar bouwen wel antistoffen op. Aangezien de ziekte niet voorkomt bij oude duiven doet ons vermoeden dat de duiven ergens wel steeds een infectie doormaken al dan niet met symptomen. Men kan er dus vanuit gaan dat de duiven die de infectie hebben ondergaan levenslange immuniteit hebben. Het duurt een 5 tot 10 dagen vooraleer de immuniteit optimaal is. Het voordeel is dat de afweer zeer sterk en zeer lang volhoudt.
Om te antwoorden dus op de vraag hierboven. Ja het kan zijn dat duiven die op het eerste zicht geen adeno infectie ondergingen toch weerstand opbouwden.
Hoe aanpakken?

Uitzieken:

er zijn mensen die opteren om de duiven te laten uitzieken. Is zeker een mogelijkheid maar niet voor de mensen die intensief met jongen willen spelen.
Antibiotica? Zoals al hoger aangehaald doet antibiotica niks tegen het virus maar zal wel de secundaire coli stammen aanpakken tenminste als je het juiste antibiotica gebruikt en net daar zit de moeilijkheid want ieder hok heeft een andere coli structuur in de darmen.

Lage infectie druk!

Hoe erg een virus toeslaat op een hok hangt veel af van de infectie druk. Dit is het aantal virus partikels dat op het hok aanwezig is. Je kan de infectiedruk laag houden door de eerste zieke duiven van het hok te verwijderen of te zorgen voor een goed verluchting of de duiven in een volière op te sluiten zodat de virussen weg waaien.
Pichones? Het meest revolutionaire product is zonder twijfel pichones; het wakkert het immuun systeem zodanig goed aan dat de duiven de ziekte sneller gaan overwinnen en dat antibiotica geven nog maar zelden nodig is. Ik ken persoonlijk geen beter product om virale infecties te ondersteunen. Daarbij helpt het lage zuurgehalte om de coli stammen te onderdrukken.