Aminozuren (deel 1)

AMINOZUREN deel 1

Het lichaam is opgebouwd en functioneert op koolhydraten, vetten, eiwitten en water. Allen hebben een functie en allen zijn eigenlijk onmisbaar. Toch zijn het zeker de eiwitten die in de opbouw en het herstel van het gestel de voornaamste positie innemen. En achter dit gegeven zitten eigenlijk de aminozuren verscholen. Want eiwitten zijn eigenlijk opgebouwd uit aminozuren. Eiwitten zijn als het ware een aaneenschakeling van aminozuren. Voor de scheikundige onder jullie is het eigenlijk wel merkwaardig dat alle aminozuren een gemeenschappelijke structuur hebben waarbij enkel de restgroep het onderlijk verschil maakt.

COO-
/
H3N+---C---H
/
R

Eiwitten vormen dus een lange keten van aaneengeschakelde aminozuren. Het is eigenlijk zo dat de unieke volgorde en de hoeveelheid van deze aminozuren de eigenschappen van deze eiwitten bepalen. Nu eiwitten vind je in het lichaam ondermeer in: het bloed , hersenen, zenuwcellen, spierweefsel, hormonen en enzymen. Eigenlijk vinden deze specifieke verschillen zich allen terug in de rangschikking van de verschillende aminozuren.
Men heeft of beter gezegd men deelt de aminozuren op in 2 grote groepen. Degene die door het lichaam op zijn beurt aangemaakt kunnen worden , die noemt men de niet essentiële aminozuren en deze die niet aangemaakt kunnen worden maar die men via de voeding moet opnemen namelijk de essentiële aminozuren. Is er aan deze laatste een tekort in de voeding dan zal dit de gezondheid ernstig schaden. Het is dus wel dat wij dus via de voeding eiwitten binnen krijgen die afgebroken worden tot aminozuren die het lichaam dan weer op zijn beurt gebruikt om nieuwe eiwitten mee aan te maken. Hoogst merkwaardig toch?
We zullen een aantal van de belangrijkste aminozuren bespreken.
Eén van de meest belangrijke is zonder twijfel arginine: Dit aminozuur speelt een zeer voorname rol in het functioneren van spieren,groei en genezing. Ook bij de mannelijke vruchtbaarheid zou deze een voorname plaats innemen. Hij wordt door het lichaam in kleine hoeveelheden gemaakt maar er kan een tekort optreden tijden de groei fase. In deze periode is het dus absoluut noodzakelijk dat het via de voeding opgenomen wordt. Arginine is echter in voldoende mate aanwezig in de verschillende granen. Dit aminozuur wordt een heleboel eigenschappen toegeschreven. Zo zou het de weerstand vergroten en belemmert het in grote maten de groei van tumoren. Het is ook zeer belangrijk in de opbouw van spieren en ook zou het de aanmaak van het eigen groeihormoon stimuleren. Over de grootte van deze invloed zijn de wetenschappers het niet eens maar het zou zeker zijn rol spelen. Het speelt ook een hoofdrol in de functie van de lever en zeker in het zuiverend effect van dit orgaan. Het wordt ook ingezet om het Herpes virus te bekampen. Men mag het echter ook niet over doseren omdat men dan spreekt over nervositeit en diarree. Maar het is in ieder geval een zeer belangrijke schakel in verschillende eiwitten. Een volgende aminozuur dat zeker en vast een rol speelt is:cysteine. Dit aminozuur is niet essentieel en kan dus door het lichaam aangemaakt worden indien nodig. Het bevat een zwavelgroep en wordt daarom beschouwd als een anti-oxydantia. Het zou ook het lichaam helpen in het ontgiften maar meer is hierover nog niet bekend. Onze duiven zouden dit aminozuur via de voeding niet veel opnemen maar het is ook niet echt een probleem omdat het lichaam het zelf kan aanmaken.
Fenylalanine is weer een zeer belangrijk aminozuur dat echter wel essentieel is maw broodnodig in de voeding. Het zou een zeer belangrijke rol spelen in alle biochemische processen van het lichaam en is onder andere belangrijk door het goed functioneren van de hersenen. Door zijn invloed op het hormoon metabolisme zou het ook helpen de honger reguleren. Het is een grote mate aanwezig in pinda’s, sesamzaad maar ook in andere eiwitten in de voeding. In de winterperiode waarbij de duiven weinig gevoederd worden en dan hun eigen mest beginnen te eten, dan zou dit aminozuur wel eens zijn rol kunnen spelen en het probleem oplossen. Kaas geven zou de oplossing zijn omdat het hierin ook massaal aanwezig is of gewoon een eiwitrijkere mengeling. Men kan dan ook gebruik maken van een voedingssupplement waarin dit aanwezig is zoals Amino-tonic of een eiwitrijk supplement zoals Tovo opfokvoer.