Aminozuren (deel 3)


In ons betoog over aminozuren wil ik toch nog even hebben over een zeer belangrijk aminozuur nl: L-carnithine. Dit aminozuur wordt in principe in de lever gemaakt uit Lysine. Het is echter bewezen uit wetenschappelijk onderzoek dat L-carnithine de vetverbranding stimuleert. Het zorgt ervoor dat vetzuren gemakkelijker de mitochondria in geloodst worden. Een extra hoeveelheid carnithine verhoogt dus de vetverbranding. Aangezien duiven als energiebron vooral presteren op de vetverbranding is dit een zeer belangrijk aminozuur door hen. Het werkt eigenlijk eiwit sparend en sterk vet verbrandend en wordt daarom gerekend tot de fat burners. Maar er is een “maar”. De praktijk wees uit dat duiven die teveel en te eenzijdig carnithine toegediend kregen, sterk uitgeput arriveerde. Alsof de batterijen volledig op waren. Alle vet verbrand en veel te diep in de reserve gegaan. Ook recupereerde deze duiven zeer moeilijk. Men is dus gewaarschuwd. Ga hiermee niet experimenteren want je komt gegarandeerd op de koffie. Indien je carnithine wil inzetten gebruik dan een preparaat dat de goede verhoudingen heeft en speciaal voor reisduiven is samengesteld anders kan je de deksel wel eens op de neus krijgen.

Aminozuren in de praktijk:

Wanneer moet je nu aminozuren inzetten op je duivenhok?

Eerst en vooral tijdens de rui. Duiven die een volledig nieuw verenkleed krijgen hebben behoefte aan aminozuren en vooral de zwavelhoudende aminozuren zoals methionine. Ieder goed ruiproduct bevat daarom ook methionine en kan daarom goed ingezet worden tijdens de rui. De meest bekende zijn rui-mineral, sedochol of methioforte. In aanvang geef je dit best gedurende 5 dagen dagelijks om daarna dit 2à 3 keer toe te dienen tijdens de rui periode.
Tijdens de kweek kan men best aminozuren inzetten indien er opgroeiende jongen in de schotels liggen. De behoefte is dan het grootst. Een veelzijdig aminozuren preparaat is dan aangewezen zoals amino-tonic, of volamine. Overdrijven is echter niet nodig. 2 à 3 x per week is meestal voldoende om tekorten te voorkomen.
Tijdens het vliegseizoen worden aminozuren best ingezet vanaf 300 kilometer of in het 2de gedeelte van het vliegseizoen. Ook hier geldt de regel niet overdrijven. 2x per week over het voer is ideaal. Zeker indien je merkt dat de duiven te weinig rond komen geeft dit de oplossing, indien ze verder gezond zijn natuurlijk. Best wordt dit gegeven midden in de week.
Indien de duiven te veel oude dons bezitten kan men ook gedurende 7 dagen amino-tonic of sedochol op het voer doen. Het geeft een positieve werking op de lever en de oude dons laat meestal al na enkele dagen los. Zoals hoger reeds is aangehaald moet men goed opletten met catnithine al heeft het reeds in een goede verhouding zijn nut bewezen. Ook zijn aminozuren nodig samenwerking met creatine. Creatine is een spier- hersteller en opbouwer alleen moeten er voldoende stoffen aanwezig zijn om de spieren te herstellen. Best combineer je dus creatine met aminozuren gedurende 2 keer de week.
Indien je duiven steeds naar het veld gaan kan dit te wijten zijn aan een tekort aan dierlijke eiwitten die zeer daar gaan zoeken in de vorm van insecten of wormpjes. Geef je duiven daarom kaas gedurende enkele dagen of meng een aminozuren preparaat over het voer voor enkele dagen. Je zult versteld staan wat een resultaat je ervan zult hebben.