Dikke koppen

“Dokter: de duiven hebben vierkante koppen.” Zo luidt de klacht heel vaak. Bij onderzoek klopt het woord vierkant inderdaad. De pluimen op de kop en in de nek liggen niet meer glad, de pluimen thv de oren steken weg van de kop. Heel vaak zijn de oogleden ook licht gezwollen.
De oorzaak is multi- factorieel. Het probleem explodeert na één of twee nachten korf. Pikletsels thv van de oogranden en de kop zijn aanwezig, de duiven krabben met de poten in de nek wat hen direkt een ruw (lees vierkant) uitzicht meegeeft. De prestaties laten logischer wijze sterk na. Het is daarom ook vaak een probleem van de duivers en veel minder van duivinnen.
Een onderzoek is in dat geval zeker nodig. Vaak stelt men naast de vierkante koppen toch ook nog een trichomonas infectie vast, die zeker niet over het hoofd gezien mag worden. Deze behandeling kan dan samen gegeven worden met de kuur voor de koppen. Het product dat daarvoor het best toegediend kan worden is vooraf moeilijk te voorspellen en kan geval per geval verschillen. Op de hokken waarbij ornithose het onder liggend probleem is voor de dikke koppen daar geeft men best een product gebaseerd op doxycycline of tetracycline.
In andere gevallen kan een erythromycine of linco-spectine soelaas brengen. Het is wel een feit dat men de kuur voldoende lang moet geven soms tot 10 à 14 dagen lang.
Zeer belangrijk voor de eerste nachten mand is het verzorgen van de ogen. Preventief kan men een “oogwater” inzetten en dit voor het vertrek en bij thuiskomst maar in geval van infecties gebruikt men best een zalfje met antibiotica zoals clinagel of gloveticol en dit gedurende 5 dagen.
Een handige tip is tijdens deze behandeling om “konditie-tonic” over het voer te doen. Je zal zien hoe gemakkelijk “de forme” terug komt.