Geïmpregneerd hout

Onlangs kregen we de vraag in onze brievenbus, of hout dat geïmpregneerd werd, zonder problemen gebruikt kan worden op duivenhokken? Veel hangt natuurlijk af van de stof waarmee men het hout heeft geïmpregneerd. Impregneren of ook verduurzamen genoemd heeft tot functie de schimmels en eventuele insecten die voorkomen of op in het hout te doden. Creosootolie wordt nog maar weinig toegepast en heeft een donker bruine kleur. Het geeft echter ook een sterke geur af. De wolmanzouten zijn echter momenteel de meest gebruikte op dit moment en geven een groen, blauwe kleur. Het zijn zouten op basis van chroom, koper of arseen en geven geen geur af. Deze worden ook aangeprezen als volledig veilig. Toch bij aanraking of verbranding kunnen de aangewende stoffen vrijkomen en wijst men op de gevaren voor de gezondheid.
Momenteel bestaat er ook een techniek waarbij het hout in, als het ware een grote autoclaaf, gedurende lange tijd verblijft en op deze manier een verduurzaming ontstaat. Deze techniek geeft geen kleur verandering maar is waarschijnlijk ook te duur voor een duivenhok.
Nu onze mening is zeker en vast om bij de binnen afwerking onbehandeld hout te gebruiken. Op duivenhokken kunnen de temperaturen nogal hoog oplopen en wij denken dat beter het zekere voor het onzekere genomen kan worden. Ook raad ik aan het hout best niet te verven. Onbehandeld en ongeverfd hout neemt veel beter vocht op en heeft men zeker geen last van vreemde geurtjes. Voor de buitenafwerking kan men kiezen voor behandeld hout dat dan nog een extra verflaagje krijgt. Sommige mensen kiezen voor de hardere hout soorten, zoals meranti aan de buitenkant. Deze zijn van nature uit ook duurzaam.  Plastieken planchetten wordt echter afgeraden vooral voor de condensatie. We kennen echter heel wat hokken die goede resultaten kunnen voorleggen op dergelijke hokken. Best deze hokken een extra binnenwandje geven en eventueel isoleren zodat de binnenzijde zeker niet vochtig wordt.
Ook voor de bakken gebruikt men best onbehandeld hout en liefst ook niet verven. Vooral de bodem neemt anders te weinig water op en al snel zitten de duiven met vuile pootjes op het hok.
Onbehandeld lijkt ons nog steeds de beste keuze, al is de kwaliteit dat op het hok komt te zitten nog steeds de meest belangrijke factor.