Ontstoken ogen

Het meest bekende en misschien ook wel voorkomend is de zogenaamde “one eye cold”. Dit gaat gepaard met een volledig nat en gezwollen oog maar heel vaak maar aan één kant. Dit ziektebeeld is typisch voor de zogenaamde ornithosegevallen. Chlamydia,  zo heet de ziekte verwekker en is niet zo eenvoudig te behandelen. Een lokaal oogzalfje heeft absoluut geen effect. De duif of beter gezegd duiven moeten behandeld worden met een tetra- of doxycyclinepreparaat en dit voldoende lang. Na enkele dagen echter treedt er al verbetering op. Deze oogontsteking zien wij meestal wel op het voorjaar en winter maar kan ook in de zomer vastgesteld worden.
Bacteriële conjunctuvitis
In dit geval hangt het oog meestal half dicht. Komt er vanzelfsprekend ook wel vocht uit gelopen maar niet zo veel als in voorgaand geval. Als je het oog goed bekijkt zie je vaak een heel klein rood puntje van waaruit de infectie is ontstaan. De oorzaak is daarom ook een pikletsel in de korf. Het komt daarom ook vooral voor in de maanden juni, juli en augustus. Hier dient men best een inspuiting te geven met linco-spectine en duiven lokaal een oogzalf toe dienen met antibiotica erin(oa rifamycine, clindagel, gloveticol). De prestaties zijn snel weer beter. Men kan de duiven met een letsel best niet spelen. Omdat het probleem steeds begint met een pikletsel kan men ook de duiven voor en na de inkorving een druppel in het oog laten vallen. Preventief is oogwater een zeer gekend en veel gebruikte druppel.
Herpes virussen
Ook virussen kunnen een ontsteking op de ogen geven. Dit gaat meestal wel gepaard met een sterke roodhuid van de conjunctiva en het derde ooglid het zg “vliesje”. Het komt voor bij jonge duiven. Bij sterke roodheid en zwelling kunnen de prestaties verminderen maar dit is toch eerder gering. Vroeger werd echter aan het vliesje veel belang geschonken maar onterecht zo blijkt nu. Het waren vooral vroeger de cortisonen in de bewuste druppels die de prestaties deden verbeteren dan wel door het verdwijnen van de symptomen. In geval van erge stuwing en roodheid kan men best de duiven dagelijks met oogwater behandelen tot het verdwijnen van de symptomen meestal duurt dit een kleine 7 dagen.
Tumoren!
Wat men in de praktijk ook nog al vaak tegenkomt zijn tumoren. Deze kunnen vaak beginnen met een ontstoken oog en lijken op het eerste zicht onschuldig maar… Een aantal onder hen zijn wel operabel mits tijdig ingrijpen. Over het algemeen komen deze wel meer voor bij oudere duiven en daarom vaker te zien in de kweek volière.
In ieder geval blijkt al snel dat een diagnose stelling via de telefoon haast onbegonnen werk is. Best raadpleegt men daarom zo snel mogelijk een gespecialiseerde dierenarts. In de meeste gevallen is het euvel dan ook snel verdwenen.