Plat mest

Heel wat hokken kampen met plat mest. Vaak gaat het maar over enkele duiven tussen een heel bende jonge duiven. Links of rechts schudt er ook een enkel exemplaar de krop om. Heel wat melkers raken in paniek en denken dat het adeno virus toegeslagen heeft maar in werkelijkheid gaat het gewoon over een coli-infectie. Vaak ontstaat dit door stres tijdens hun eerste ritjes in de korf. Een storing ter hoogte van de darmwand ten gevolge van te veel of te weinig eten of een leverprobleem zorgen voor de groene slijmerige mest. Toch is ook hier een mest onderzoek noodzakelijk. Want maar al te vaak is de slechte mest gekoppeld aan een parasieten infectie van de darm of door wormen of coccidiose of ook hier weer trichomonen.
Natuurlijk is het belangrijk deze infecties als eerste op te lossen. Blijkt dit alles in orde te zijn en in het geval van een coli infectie geeft een antibiotica behandeling snel een oplossing.
Amoxiciline of trimethoprim gedurende een 5-tal dagen is al vaak voldoende . Best kan men dit ook aanvullen met darmkonditioner, het zal direkt de mest terug droog maken. Men doet dit product over het eten ook gedurende 5 dagen maar men kan het ook preventief over het voer doen 3 keer week. Het zal zeker een aantal problemen voorkomen!
Best de jonge garde ook één of twee dagen rust te gunnen en alles zit weer terug op de rails.