Pokken

Ovo-peristerin, of zeg maar het pokkenvaccin met het borsteltje is van de markt verdwenen. Het enige vaccin dat nog beschikbaar was is de combinatie vaccin colombovac/ pox van de firma forte dodge. Maar ook dit is tijdelijk niet voorradig. Nu bestaat er wel een pokkenvaccin voor duiven in Polen, gelijkaardig aan de ovoperisterin en aangezien er in België geen pokkenvaccin op de markt is, mag je op een volledige legale manier de vaccin uit een ander land invoeren, zo zegt de wet op diergeneesmiddelen in België. 

Het vaccin is daarom ook weer voor iedereen beschikbaar en dat is een grote opluchting en vast en zeker goed nieuws. Nu we het toch over pokken hebben moeten we zeker er niet vergeten bij te vermelden dat je als melker ook zeker je latere ronde niet moet vergeten te enten want zij zijn vaker nog gevoelig voor pokken aangezien het aantal muggen, de overbrengers van het virus, dan veel groter is. Duiven met pokken kan je absoluut niet spelen!
Ze voelen zich ziek, hebben vaak de ogen dicht en presteren slecht.
Eén maal de infectie overwonnen kan je terug deelnamen aan wedstrijden en vaak met hele goede resultaten. Nu beter voorkomen dan genezen. Enten is de boodschap zeker en vast nu het vaccin weer te verkrijgen is. Indien je nog vragen hebt kan je altijd je vertrouwde dierenarts contacteren of je mag mij ook bellen. Hopelijk is iedereen ermee geholpen.

Een pokken infectie geeft zelden sterfte maar op het moment van een uitbraak is deelnemen aan wedstrijden niet mogelijk. Daarom lijkt het ons ook logisch dat men best de duiven ook tegen de pokken vaccineert. Het is zeker geen dure aangelegenheid (met 1 flacon van 12 euro kan men gemakkelijk 50 à 80 duiven vaccineren). Het is misschien enkel een tijdrovende bezigheid want de meest vooropgestelde vaccinatie methode is nog steeds enkele pluimpjes uittrekken en met het borsteltje op deze plaats insmeren. Ook hier garandeert men 1 jaar bescherming maar ook niet langer. Het kan dus wel zijn dat de duiven toevalliger wijs net iets langer beschermd zijn dan het voorgeschreven jaar maar zeker niet levenslang zoals sommige soms opperden. Ook hier denken wij dat het motto beter voorkomen da genezen zeker op zijn plaats is. Pokken krijgen betekent gewoon je heel seizoen om zeep helpen en rekening houdend met de kostprijs adviseren wij daarom ook gewoon jaarlijks de volledige vliegploeg onder handen te nemen. Toch weten wij dat er weer een heel aantal liefhebbers niet gaan luisteren naar onze raad maar achter enkele weken met de handen in het haar zitten. In ieder geval kom nu niet aandraven met het verhaal dat je het niet wist want een verwittigd man is er twee waard.