Ruitijd (2)

Eerst en vooral moet men erop toezien dat de duiven op een gezonde manier aan de rui kunnen beginnen. Heb je twijfels in verband met de gezondheid, dan wacht je best niet te lang om een zes-tal duiven te laten onderzoeken. Stel dit onderzoek zeker niet uit tot volgend jaar want daarvoor is de rui veel te belangrijk. Een heel jaar moeten vliegen met slechte pennen en/of veren lukt moeilijk of zeg maar niet, dus best zo snel mogelijk hiervan werk maken.
 Ziet er alles gezond en wel uit dan meng je best rui-mineral over het voer en dit 2 keer per week. Vooral de mineralen en de aminozuren: methionine en choline zijn cruciaal belang voor een goede rui. Ook nuttig is Letalook. Dit product bevat sinds kort een verbeterde formule! Er werden de vetzuren omega 3,6en 9 aan toegevoegd waardoor “de pluimage” uitzonderlijk zacht wordt. Ook bevat het oregano, bij de meeste wel bekend en gunstig voor de volledige stofwisseling. Er mag ook altijd  wat ornilevuro aan toegevoegd worden, een bier en melkgist preparaat, gezond en vol vitaminen B. En daar moeten ze het mee doen. Dit samen met een goed rui mengeling, de firma Vanrobaeys heeft hierin een schitterend gamma met zowel gele cribbs als rode maïs, bevat absoluut voldoende om onze vrienden doorheen de rui te loodsen. Vergeet ook niet 1à 2 keer per week een bad te geven. Dit moet men eigenlijk het hele jaar door doen, maar tijdens de rui is dit absoluut noodzakelijk. Duiven die laat in de rui vallen, door te lang te verduisteren of te belichten, die gooit men best in een open volière. Het is opvallend hoeveel langer zij doorruien en vaak valt de laatste pen nog in januari.
Een ander zeer goed product om nu eveneens aan te wenden is Kaucabam. Nog steeds met voorsprong het probiotica nr 1. Gezond, zeker voor duiven die tijdens het seizoen of tijdens stressperiodes sukkelen met candida, zeg maar schimmels in de darmen. De kaucabam flora gaat hiermee in concurrentie en onderdrukt deze schimmels. Je weet het wel, een goede en gezonde darmflora is belangrijk voor de vertering en stofwisseling en een goede stofwisseling betekent hogere weerstand en gezondere duiven. Je kan het rustig dagelijks in het drinkwater mengen, gedurende de volledige rui periode. Want je kent de uitdrukking: tijdens de rui worden de prijzen voor volgend jaar gewonnen.